Surinaamse zuurkool
Surinaamse zuurkool is makkelijk te maken en lekker pittig. Een lekker recept met zuurkool, even geen zuurkoolstamppot maar een heerlijk Surinaams gerecht. Lekker pittig en met een volle smaak. Ik heb er vegetarische kipstukjes voor gebruikt maar je kunt ook bijv. vegetarische spekstukjes voor gebruiken. Het voordeel is dat het een éénpans gerecht, weinig afwas en snel klaar.

Ingrediënten:
- 3 aardappelen
- 1 pakje zuurkool, 500 gr
- 1 pakje vegetarische kipstukjes
- 1/2 rode paprika
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- klein blikje tomatenpuree
- 2 el zoete chilisaus
- 2 tl sambal
- 4 pimentkorrels
- zout en peper
- olijfolie
- 200 ml water
- eventueel wat rijst
Bereidingswijze:
Aardappelen schillen en klein snijden in stukken van ongeveer 2 cm. Kook ze ongeveer 8 minuten, ze mogen niet te gaar zijn, beetje hard nog.
Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet en spoel deze goed met water zodat de erge zure smaak eraf gaat.
Wanneer je er rijst bij wil eten dan kun je de rijst alvast gaan bereiden.
Snij de paprika in kleine blokjes, snipper de ui en pers de knoflookteentjes uit of rasp ze.
Bak de kipstukjes in wat olijfolie in een wok, totdat ze een kleurtje krijgen. Voeg de ui, paprika, knoflook, zout en wat peper toe en roerbak totdat de ui glazig is.
Nu kan de zuurkool en aardappelblokjes erbij, even goed alles mengen. Voeg daarna de tomatenpuree, chilisaus, pimentkorrels en 2 tl sambal toe. Giet er tenslotte 200 ml water bij en meng alles door elkaar.
Breng aan de kook en zet het vuur daarna wat lager en laat het met deksel ongeveer 20 min. sudderen. Tussendoor even roeren, zodat het niet aanbakt. Daarna eventueel zonder deksel om het overtollige water te verdampen.
Het is klaar wanneer het meeste water verdampt is en de aardappelen gaar zijn.
Eet smakelijk



