Moussaka

18-12-2025

Moussaka is een Grieks ovengerecht gemaakt op basis van aubergine, tomatensaus en bechamelsaus. Mijn recept is zonder bechamelsaus, maar je kunt altijd bechamelsaus toevoegen tussen de lagen.

Ingrediënten:

  • 300 gr aardappelen
  • 1 rode paprika
  • 1 aubergine
  • 125 gr champignonschijfjes
  • 1 ui
  • blikje tomatenblokjes
  • geraspte kaas
  • olie
  • 1 ½ tl oregano
  • zout
  • peper

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes. Snipper de ui, snij de aubergine en de paprika in blokjes.

Verwarm wat olie in een pan en bak daarin de aardappelschijfjes totdat ze beginnen te kleuren. Voeg de aubergine toe met wat zout en peper. Paar minuten roerbakken. Zet daarna de pan apart.

Verwarm de oven vóór op180 graden.

Verwarm in een andere pan wat olie en bak daarin de paprika blokjes, champignonschijfjes en de ui ongeveer 5 minuten.

Voeg de tomatenblokjes toe met zout, peper en oregano. Goed doorroeren en even kort bakken.

Vet een ovenschaal in en bouw de moussaka als volgt op.

Eventueel op elke laag nog wat kruiden strooien.

1e laag tomatenmengsel

2e laag aardappelen met de aubergine

3e laag tomatenmengsel

4e laag aardappelen met aubergine

Als laatste de garaspte kaas erover.

Plaats de moussaka ongeveer 30 minuten in de oven.